Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

onsdag 8 januari 2014

Juletid är läsetid. Eller?

Ja det var vad jag hade sett fram emot. Massor av tid och lust att bara ligga och läsa en bunke goa böcker. Kunde inte haft mer fel! Nu var det inte så att det inte fanns tid men det finns så mycket annat man också vill hinna med under ledigheten. Kul saker. Inga måsten.

Hur som haver....Enligt senaste inlägget skulle jag ta tag i Jane Austens "Förnuft och känsla" som var vår bokklubbsbok. Hade rätt väldigt svårt att ta till mig boken, jag menar den är skriven för tvåhundra år sen så den känns ju inte riktigt aktuell. Filmerna som bygger på hennes böcker har jag sett och dem gillar jag men språket i böckerna var för tröttsamt och sättet kvinnorna betedde sig på .... nä, böcker från 1800-talet är nog inte för mig.

Däremot kom det en smålustig tanke undertiden jag läste. Alla klagar idag på att på Facebook skriver alla bara inlägg om de bra sakerna som händer i ens liv och diverse skrytlinlägg "Oj vilken god mat jag lagade idag och det var såå mysigt att hela familjen var samlad" och "jag-har-den-absolut-bästa-mannen/hustrun-man-kan-tänka-sig-och-vi-och-barnen-bråkar-aaaaldrig".

Men i denna Jane Austen-bok var "Facebook" också närvarande - nämligen i sällskapsrummen som alla skulle träffas i. Det var prat om än den ena än den andra framgången och hur förmögen den eller den var. Allt var såå bra....

Ne, not a book for me. Jag läste 100 sidor av 334 eller nåt och det visade sig att det var endast 2 som läst ut hela, ett par som nästan läst ut och 4 som inte ens kommit halvvägs. Jag var inte ensam med andra ord :)

Tog istället tag i "Livet efter dig" av Jojo Moyes som jag tyckte var helt fantastisk i sig tragiska historia.
Boken handlar om Lou Clark som jobbar på ett café och försörjer sina föräldrar när hon plötsligt blir uppsagd. Lou lyckas tillslut få ett jobb som assistent till den totalförlamade (efter en MC-olycka) Will Traynor som inte vill annat än grotta ner sig i sitt elände.
Den handlar om hur hon kämpar för att få honom att trivas i det liv han nu lever medan han nonchalerar alla hennes försök och bara har ett mål i sikte. Men den handlar också om en vänskap och kärlek som sakta växer fram och som får mina tårar att trilla.

"Livet efter dig" är en ovanlig och väldigt gripande kärlekshistoria och den tillhör en av de bästa böckerna jag läste 2013.

Livet efter dig   Själens osaliga längtan

För ett par veckor sen var det min tur att ha Bokklubbsträff och då funderade jag på att välja - och för att var helt ärlig mest för den vackra titeln -  "Själens osaliga längtan" av Audrey Niffenegger (författaren till "Tidsresenärens hustru") men den har en lite suspekt historia med döda mostrar och andar som inte vill lämna jordelivet och med tanke på att jag fortfarande tycker att "Det broderade hjärtat" av Carole Martinez är mitt bottennapp vad gäller bokval så tänkte jag om.

Valde en annan bok till klubben men läste ändå "Själens...." och den var ok. Inte jättebra och jag kommer troligtvis inte komma ihåg den särskilt länge men den var helt ok. Handlar om Elsbeth som dör i cancer och lämnar sin lägenhet och sina tillhörigheter till sina systerdöttrar, tvillingarna Julia och Valentina. Det enda kravet hon hade var att de skulle bo i hennes lägenhet i London ett år innan de gör sig av med den.

Det är en bok om olika typer av kärlek, vänskap och viljan att leva även efter döden.
En mycket speciell bok. Har inte läst hennes tidigare bok och kommer nog att dra mig för att läsa den nu. Inte riktigt min typ av bok och jag är glad att jag inte valde den till bokklubben. Även om den har en vacker titel :)

Och nu till den bok jag verkligen valde till Bokklubben. Titeln låter nästan som en barnbok men jag ville välja en relationsbok och efter att ha läst om den på nätet föll mitt val på "När gud var en kanin" av Sarah Winman

Språket i boken är helt ljuvligt! Jag kände att det var en bok jag inte ville sträckläsa utan kunna följa med i språket och hennes omskrivningar. Som denna meningen:

"Hon var inte närvarande under den perioden och jag inser att hon var färgen som saknades"

eller

"Ljudet av stammen som spräcktes och föll till marken var det ljud hans hjärta skulle gjort om det kunnat tala".

Nu när jag skriver detta känner jag att jag nog måste höja betyget till en 5:a istället för 4,5 (jag som aldrig sätter halvbetyg). Det är inte ofta jag lägger ifrån mig en bok när jag bara har 30 sidor kvar för då brukar jag oftast bara vilja bli klar. Men denna la jag ifrån mig för att kunna njuta ordentligt även de sista sidorna.

Även denna bok handlar om kärlek i olika former. Inte speciellt mellan man och kvinna utan främst mellan vänner, mellan syskon, mellan människor i ens närhet som man bara känner stark kärlek för.

Språket är som sagt, enligt mig, vackert och skrivet så att man får tänka till när man läser och man får läsa en hel del mellan raderna. Och trots att historien är rätt tragisk så har författaren en humoristisk underton.

Så här står det på baksidan av boken:

Det här är en bok om en bror och en syster.
Det är en bok om hemligheter, barndom och om att växa upp. En bok om vänskap och familjeband, triumfer och tragedier och allt däremellan. Men mer än något annat är det en bok om kärlek i alla dess former.

Nu vill jag att ni beställer den här boken - eller lånar på bibblan - för läsa den tycker jag att ni ska!


När gud var en kanin  Levande och döda i Winsford

Det har visst blivit några böcker i relationsgenren och jag tänkte först läsa om "När gud var en kanin" direkt eftersom jag kände att jag inte fick grep om början på boken (innan jag kom in i författarens språk) men valde istället att ladda ner Håkan Nessers "Levande och döda i Winsford". En bok jag läste om för en tid sen men glömt bort och blev idag påmind om den när jag slötittade på Malou von Sivers "Efter tio".
Den har också ett speciellt språk men efter 6 kapitel har jag en känsla av att jag kommer att gilla den.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar