
Det var ägaren själv som höll i teprovningen och man kände att han verkligen brann för detta ämne. Han berättade både historier om legender, hur teet tillverkades och hur man på bästa sätt brygger sitt te. Upptäckte att jag gör h e l t fel när det gäller detta. Man ska inte ha en stor kopp, bättre att brygga flera små, för med mycket vatten vill man gärna låta teet dra längre för att få mer smak vilket resulterar i att man istället får ett beskt te, man ska inte ha färgad insida på koppen, för att bl a kunna se den vackra färgen på teet man dricker. Jag tar gärna stoora koppar för det är mysigt med en härligt kopp te och vill ogärna springa fram och tillbaka för att brygga nytt. Min favoritmugg har ljusbrun insida. Alla fel med andra ord.
Med de flesta teer vi provade skulle man "skölja av", dvs när vattnet nåt rätt temperatur för respektive tesort häller man på lite vatten för att väcka tebladen och ta bort "damm". Låter det dra ett par sekunder, häller bort och fyller på med nytt vatten som får dra 1-2 minuter. Låter man det dra 4 minuter eller mer kommer det ur mycket garvsyra som gör teet beskt.
Är man sugen på mer te häller man på mer vatten på samma teblad och får en annan smakupplevelse och likaså efter tredje bryggningen. Det var fantastiskt intressant att känna skillnaden på ett och samma te vid de olika bryggningarna. Det var Doft, Smak och Styrka man kände vid de olika gångerna man bryggde tebladen.
"Pappa" berättade att han fick utbildning på alla teer han köpte på sina resor till Kina och att han hela tiden lär sig nåt nytt.
När han började med sina teprovningar hade han suttit ner och gått igenom proceduren för att se hur lång tid det tog. 90 minuter kom han fram till men också att den tiden aldrig räckte till när det väl var dags för en provning utan det tog alltid uppemot 2,5 timmar. Lite mellanprat och så där tar ju sin tid det också.
Nu vet jag inte om vi var extra intresserade och att han tyckte det var extra kul pga det men vi satt där i 4 timmar! 4 timmar. Och vi tror ju att vi fick en lite bonus när vi fick prova det lagrade teet (visste inte ens att det fanns!) som man kunde köpa kakvis. Tekaka fick med andra ord en annan innebörd ;). Detta te var fantastiskt gott, ett mjukt lent te som var en ren njutning att dricka. Att hälla mjölk i det teet var som att hälla Coca Cola i ett glas äkta champagne sa "Pappa"
När vi skulle åka hem fick vi alla varsin låda med de tesorter vi fått prova. En låda med 9 småsmå teburkar i plåt så att vi kunde fortsätta smaka, använda oss av våra nya kunskaper och finna ut vad vi tyckte bäst om.
Att te är uppiggande märkte vi ju också med besked. Vi fick berättat för oss att kaffe ger en snabb kick vad gäller den uppiggande effekten men försvinner också snabbt. Te däremot tar ungefär 2 timmar innan man känner av effekten och den sitter även i mycket längre. Så när jag kom hem efter en underbar dag, alldeles lugn och avslappnad i kroppen, trött av alla intryck så kunde jag inte somna. Mycket te blev det :)
Som sagt en fantastisk dag som gav energi och ro i själen. En underbar dag med en underbar vän.
Vad fint skrivet. :)
SvaraRadera