MINA GODA LUSSEKATTER
50 g jäst
150 g smör
5 dl Solhavre (istället för mjölk och gör bullarna extra saftiga)
1 g saffran
250 g kesella
2 dl strösocker (eller vit sirap om du har det hemma)
½ tsk salt
3 tsk bakpulver (gör bullarna liite extra fluffiga)
ca 18 dl vetemjöl (men använd inte allt i degen)
1. Smält smöret och häll i saffran så att det får fräsa med en stund, då utvecklas smaken ordentligt (mortla gärna saffranen med en sockerbit först) Häll i Solhavre (tänk på att skaka paketet ordentligt annars får du bara med den tunna vätska och inte det tjocka goa som ligger i botten) och värm till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke och häll över socker och salt. Häll sen över lite av degvätskan så att jästen löses upp. I med resten av vätskan + Kesella
3. Blanda ut bakpulver med lite mjöl, häll i det i degvätskan tillsammans med mer mjöl och arbeta till en deg - gärna i hushållsassistent. Häll inte i för mycket mjöl, då blir bullarna torra. När jag är nöjd är min deg fortfarande kladdig och kan i och för sig vara lite svårarbetad sen när den ska bakas ut men ack så goda bullarna blir!
4. Låt jäsa i 1 timme och häll sen ut på bakbordet och forma till lussekatter. Jag gillar ganska stora bullar, tar hellre bara en än 2 små - blir också saftigare om du inte gör för små. Eftersom degen nu är rätt kladdig (om du följt mina rekommendationer ;) ) så ha en hög med mjöl på bordet som du duttar händena i när du rullar. Tryck i russin och låt sen jäsa övertäckt i 45 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och grädda sen i 225 grader i ca 8 minuter.
Nu är bullarna klara och måste ju självklart avnjutas med ett glas kall Julmust från Apotekarnes. Visst det går bra med kaffe också. Eller glögg :)
De bullar som inte äts upp med en gång måste direkt in i frysen, jag låter dem inte ens svalna helt, annars blir de torra som snus och hårda.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar