Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

måndag 5 december 2011

Världens godaste lussekatter?

Ja, det tycker jag iallafall om man får tycka så om sina egna bullar :) Det finns en mängd olika recept på Lussekatter - med eller utan ägg, med eller utan kesella men här har jag, med lite tips från andra, kommit fram till ett recpet som inte kan misslyckas. Om du inte använder för mycket mjöl alltså..... och när du ändå ska baka - gör dubbel sats med en gång för dessa har strykande åtgång.

MINA GODA LUSSEKATTER

50 g jäst
150 g smör
5 dl Solhavre (istället för mjölk och gör bullarna extra saftiga)
1 g saffran
250 g kesella
2 dl strösocker (eller vit sirap om du har det hemma)
½ tsk salt
3 tsk bakpulver (gör bullarna liite extra fluffiga)
ca 18 dl vetemjöl (men använd inte allt i degen)

1. Smält smöret och häll i saffran så att det får fräsa med en stund, då utvecklas smaken ordentligt (mortla gärna saffranen med en sockerbit först) Häll i Solhavre (tänk på att skaka paketet ordentligt annars får du bara med den tunna vätska och inte det tjocka goa som ligger i botten) och värm till 37 grader

2. Smula jästen i en bunke och häll över socker och salt. Häll sen över lite av degvätskan så att jästen löses upp. I med resten av vätskan + Kesella

3. Blanda ut bakpulver med lite mjöl, häll i det i degvätskan tillsammans med mer mjöl och arbeta till en deg - gärna i hushållsassistent. Häll inte i för mycket mjöl, då blir bullarna torra. När jag är nöjd är min deg fortfarande kladdig och kan i och för sig vara lite svårarbetad sen när den ska bakas ut men ack så goda bullarna blir!

4. Låt jäsa i 1 timme och häll sen ut på bakbordet och forma till lussekatter. Jag gillar ganska stora bullar, tar hellre bara en än 2 små - blir också saftigare om du inte gör för små. Eftersom degen nu är rätt kladdig (om du följt mina rekommendationer ;) ) så ha en hög med mjöl på bordet som du duttar händena i när du rullar. Tryck i russin och låt sen jäsa övertäckt i 45 minuter.

5. Pensla med uppvispat ägg och grädda sen i 225 grader i ca 8 minuter.

Nu är bullarna klara och måste ju självklart avnjutas med ett glas kall Julmust från Apotekarnes. Visst det går bra med kaffe också. Eller glögg :)

De bullar som inte äts upp med en gång måste direkt in i frysen, jag låter dem inte ens svalna helt, annars blir de torra som snus och hårda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar