Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

tisdag 24 april 2012

www.booked.nu

Tror inte jag skrivit om det tidigare men jag har anmält mig på en boksida som heter www.booked.nu. Här har du möjlighet att få läsa böcker innan de ens kommit ut i bokhandeln - om du har tur vill säga för det gäller att vara snabb på att anmäla intresse. Det enda "kravet" är att man ska skriva om boken 2 gånger på antingen Facebook, Twitter eller sin blogg. Ett lätt krav att uppfylla...

För knappt en vecka sen fick jag erbjudande om att läsa Lina Forss senaste bok "Allra hemskaste syster" som ska vara en modern version av Shakespeares drama Kung Lear och jag hade turen att bli en av de 50 som får provläsa boken. Idag damp den ner i brevlådan och det ska bli så kul att få läsa den även om jag inte läst nåt av denna författare tidigare. Jag återkommer med andra ord när jag läst en bit.

En bok ni bara måste läsa är "Drömhjärta" av Cecilia Samartin. En fantastisk bok om ett par kusinflickor i Kuba och om deras uppväxt. Den ena flickan, Nora, lyckas få visum och fly till USA med sin familj medan Alicia stannar kvar i Fidel Castros Kuba som han styr med järnhand.
Det är en bok fylld med stark kärlek, framför allt mellan Alicia och Nora men även mellan de män som flickorna med tiden träffar, men även stor sorg. Tårarna är nära flera gånger och det är en bok som nästan gör ont att läsa och man nästan känner de ljumma vindarna och sanden mellan tårna.

Flickorna håller kontakten via brev upp i vuxen ålder och speciellt Alicias brev från Kuba är känslosamma och målande. Jag vill inte berätta mer utan kan bara råda er att läsa den.

Idag läste jag ut "Sommarhuset" av Anna Fredriksson och den handlar om tre syskon som efter sin mors oväntade bortgång genomgår en bitter arvstvist om ett sommarhus. Eva, som är bokens huvudperson, anser att huset bör tillfalla henne eftersom det är hon som skött om deras mamma och tagit hand om huset alla år. De andra två syskonen, Anders och Maja vill sälja för att få tillgång till pengarna.

Efter att syskon helt plötsligt dyker upp i sommarhuset är ingenting längre självklart och Eva tvingas lära känna sina syskon på nytt - vilket hon ogärna gör. Eva verkar vara en bitter medelålders kvinna som vill ha saker och ting på sitt sätt.

Boken handlar om sorg, hantering av densamma men även om förändring och förståelse för andra. En bok som egentligen alla borde läsa och ta sig en tankeställare.
SommarhusetAllra hemskaste syster

Jag har även varit på bokklubbsträff sen jag skrev sist och då var det ju "Det broderade hjärat" vi skulle diskutera. Precis som jag trodde så var vi rörande överrens om att boken var nåt utöver det vanliga och inte i positiv bemärkelse. Nä, det var ett bottennapp ja valde tyvärr. Till nästa gång ska vi läsa Alice Munros "Nära Hem". Det är en novellsamling och jag brukar inte läsa noveller så det blir förhoppningsvis en bra upplevelse.

Nära hem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar