Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

torsdag 19 juli 2012

Dålig uppdatering

Jag har varit dålig på att skriva in vad jag läst den senaste tiden men ibland blir det så. Har t o m haft 2 veckors semester utan sol så jag borde hittat tid att sitta vid datorn men icke.

Nåt vidare väder har vi ju inte, just nu är man glad bara det är uppehåll och solen visar sig litegrann bakom ett moln. Pretentionerna har ju sänkts betydligt om jag säger så.

Vi lyckades få några fina dagar iallafall. 2 dagar seglade vi, en dag till Taarbaek (1:a övernattningen i båten) där vi gick på Bakken och dagen efter åkte vi till Ven. Den dagen var det mörka moln runt om oss, både över Sverige och Danmark, men just över ön var där blå himmel och det var härligt.

Har även varit på 40-årsfest och därefter firat svåger i Göteborg med en motorbåtstur ut i skärgården med både bad och grillning. Dagen efter for vi till Marstrand innan vi körde hem igen. Det gäller att hitta de små guldkornen även under en regnig sommar eller hur?

Har ju själv fyllt år också och då kom en kär vän och lagade middag till mig :) Det var nog den bästa presenten. Fick en önskad kokbok i present också, "Sommar med systrarna von Sydow" med en massa härliga recept och underbara bilder från just Marstrand.

På tal om Marstrand förresten, vi var på Carlstens Fästning de har där och då hittade jag en bok av Ann Rosman "Mercurium" som handlar om fästningens enda kvinnliga fånge. Den tänker jag köpa när den kommer på pocket!

Läsa har jag ju då hunnit lite. Förutom Mons Kallentofts "Sommardöden" har jag också läst hans "Höstoffer". De andra två tänkte jag låna men behövde nog en liten paus efter att ha sträckläst hans tre första i serien.

Första boken tog ju ett tag att komma in i på grund av det speciella språket och sen gick det i en rasande fart. Gillade hans beskrivning av att de döda "pratar" med Malin Fors, kommisarien. "Höstoffer" var sådär, minns knappt vad den handlade om, men "Sommardöden" är favoriten hittills.

Därefter läste jag "Julia" av Anne Fortier - en historia som grundade sig i Shakespeares Romeo och Julia. Eller var det verkligen Shakespeare som var först? Den handlar om Julia som visar sig var släkt med dåtidens Julia, eller Giuiletta. Boken beskrivs som en korsning mellan Da Vinci-koden och Shakespeare in Love och det tycker jag nog faktiskt stämmer. Lite jagande, lite spänning, roliga kommentarer och fyndigheter. En bok jag läste med ett småleende på läpparna dock inte en som fastnar.

"Himmelsdalen" av Marie Hermansson var den jag snappade upp efter "Julia". Har länge gått och fingrat på den i bokhandeln men aldrig blivit färdig till att köpa den men passade på att låna den när tillfälle gavs.
Jag tror nog att jag hade högre förväntningar på den även om den var helt ok. Lite läskigt att bli fast på en instutition utan möjlighet att komma därifrån bara för att ens tvillingbror lurat en. Ingen tror på bytet och det pågår en massa intriger och sektliknande aktiviteter. Läsvärd men inte mer tror jag...

Nu sitter jag på ett uppdrag där alla på kontoret är på semester och jag har all tid och möjlighet att läsa eftersom det inte finns några arbetsuppgifter till mig förrutom att ta emot de 2 samtal per dag som kommer in och eventuella besök som dyker upp. Bara för mig att säga "Nej tyvärr, de är på semester, åter....."
Men hur mycket jag än älskar att läsa så blir man rätt rastlös efter ett tag så det har åkt med tidningar, kokböcker (Systrarna.....)och HM-kataloger också. Dator har jag ingen tillgång till och jag glömmer hela tiden att ta med den bärbara. Det blir en del Wordfeud förstås :)

Nu läser jag "Brobyggarna" av Jan Guillou (Bokklubbsbok) och det är med blandade känslor. Jag är ju inte glad för honom överhuvudtaget. Jag har aldrig träffat honom och inte läst nån annan bok av honom men där är nåt som jag bara inte klarar av och nu med denna bok så hör jag hans röst hela tiden och hans språk är.... Guillouiska ( Istället för Ranelidska).

Hursom helst handlar det om tre bröder som blir faderslösa och blir får sin ingenjörsutbildning betald av välgörare mot att när de är färdiga ska bygga broar och järnvägar i Norge. Nu blir inte allt som man tänkt sig utan en bror hamnar i Afrika (spännande att läsa om hans upplevelser), en verkar försvinna helt (hans finns helt plötsligt inte med i boken längre) medan den tredje broderna känner sig tvingad att åka till Norge och göra sig och sina bröder oskyldiga. Nu har jag ju halva boken kvar så den där andra brodern dyker kansek upp igen. Eller så blir det i nån av de andra två böckerna i detta som ska bli en triologi.

Jag måste erkänna att jag gillar boken mer än jag trodde jag skulle göra, har hunnit snart  halva, men den påminner liite om "Vi, de drunkande" som vi också har haft i Bokklubben och den var ju rätt tung även om helheten var bra.

Jag läser vidare på jobb och återkommer när den är utläst vilket lär bli snart.

JuliaHöstofferHimmelsdalenSommar med systrarna von SydowMercurium

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar