Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

fredag 23 november 2012

Legitim porr i bokform

Ja, jag måste nog börja med denna bok. Min man sa till mig i somras att "Är inte det en bok för er bokklubb?" "Nä, det är nog ingen bok som passar oss" svarade jag.

Bokklubben hade träff för ett par veckor sedan och efter att först diskuterat "Morgon i Jenin" skulle värdinnan avslöja sitt bokval. En bok vi redan diskuterat under kvällen visade sig. Hon valde alltså "50 nyanser av honom" av E L James och jag blev väldigt förvånad för jag trodde faktiskt inte att det var en bok som någon av oss skulle välja.

Nu är boken utläst och vad ska jag säga. En bok som för oss kvinnor som inte gillar porrfilm men där det i bokform blir legitimt kanske. Det är synd att påstå att språket är strålande men å andra sidan tror jag inte att det är för språkets skull man köper denna bok ;)

Boken handlar alltså om Ana, en nybakad högskolestudent och mångmiljardären Mr Grey. Mr Grey har en förmåga som gör att alla kvinnor i hans närhet blir nervösa och faller som käglor för honom. De träffas när Ana, istället för sin studiekamrat, ska intervjua honom och självklart blir hon påverkad av honom. Både av hans utstrålning och arrogans men hon blir också irriterad på honom.

Det ena leder till det andra och rätt var det är ska hon skriva på ett kontrakt och sekretessavtal där hon inte får avslöja något om vad de gör eller information om Mr Grey. En ren affärsuppgörelse.

Det jag mest undrar över är hur författaren gjort sin reaserch inför denna (eller dessa för det finns två delar till!) bok för det är vääääldigt detaljerad när det gäller sexbiten. Antingen är hon helt inne på denna linje med BDSM eller så har hon intervjuat folk som med glädje delat med sig.

När jag var tonåring läste jag med glädje Mitt Livs Novell och tyckte de där "spännande" delarna var väldigt.... spännande (tjejer som läst MLN vet vad jag menar) och väntade mig väl att denna bok skulle vara mer av det erotiska slaget där man fick gissa sig till vissa saker, men det var ju ren porr. Lite väl detaljerat för min smak om jag säger så.

Författaren har iallafall lyckats fånga spänningen mellan Ana och Mr Grey och den gjorde att jag ville läsa vidare och jag skulle gärna vilja veta mer om Mr Greys bakgrund om varför han blivit som han blivit och om hans mörka hemligheter, men det var som sagt lite förmycket av det goda. Men så sägs det också att det är en bok som "förändrat hela Sveriges sexliv"...

Vid nästa träff tror jag det kommer att gå åt en del vin vid vår diskussion :)

Så det var den.

Innan denna trevliga bok läste jag "Ögonblicket" av Douglas Kennedy och det var en bok jag verkligen gillade. Författarens sätt att beskriva karaktärerna och deras känslor samt miljöer tilltalade mig.

Det är en episk kärleksroman som utspelar sig framför allt i Berlin innan muren föll. En dag får Thomas, en frånskild författare, ett paket från sin stora kärlek han träffade i Berlin och här börjar historien om hans passionerade förhållande till Petra under 1980-talet.

Man får insikt i hur det var att leva i Berlin på den tiden, både i väst och i öst. Om dubbelspelen, misstänksamheten och skillnaderna.

Så här står det på Adlibris om boken:

Ögonblicket är en spännande historia om varför och hur vi blir förälskade och hur vi projicerar vår egen längtan på andra. En kärleksroman med episka proportioner fylld av intensiv passion och mörka hemligheter.

"Det är en kärlekshistoria, men också en mycket spännande skildring av livet i Berlin före murens fall, en stad full av dubbelspel och mörka hemligheter. Bra verklighetsskildringar av både människor och miljöer, en bok som jag varmt rekommenderar."

Väldigt läsvärd och intressant att få veta hur det kunde vara innan Berlinmuren föll.

Just nu läser jag "Katedralen vid havet" av Ildefonso Falcones och detta är en bok helt i min smak. Lite "Vindens skugga" över den och den älskade jag ju. Även "Katedralen..." utspelar sig i Barcelona men på 1300-talet medan "Vindens...." utspelar sig på 1900-talet. Lite kul eftersom jag nyss varit i just Barcelona. Har inte hunnit så långt men so far so good.

Katedralen vid havet Ögonblicket Femtio nyanser av honom
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar