Om mig

Mitt foto
Hej och välkommen till min lilla vrå. Här tänkte jag skriva lite tankar och funderingar om lite allt möjligt men framför allt om böcker jag har läst, läser just nu eller har på min önskelista över böcker jag vill läsa. Jag älskar känslan av att försvinna in i en annan värld för en stund och böckerna som lämnar en känsla av saknad efter sig är de bästa, oavsett kategori. Jag väljer gärna böcker som beskriver karaktärerna, går på djupet vad gäller känslor och personlighet och där det känns som om man lär känna dem som boken handlar om. Älskar också miljöbeskrivningar som gör att det känns som om jag är där. Efter några år med småbarn runt benen har jag äntligen hittat lusten och framför allt tiden att läsa igen. Var 6-8 vecka är vi ett gäng tjejer som träffas för att diskutera böcker och vi har alltid en bok som vi alla läst. Värdinnan för kvällen väljer den boken vi ska läsa till kommande träff och det är med stor förväntan och spänning den nya boken plockas fram.

torsdag 31 januari 2013

Love Love Love!!

Det är ett tag sen jag skrev men det har varit fullt upp och läsningen har fått stå lite åt sidan.

För två veckor sedan var det dags för mig att ha Bokklubbsträffen och vi skulle diskutera "Mörk Jord" av Belinda Bauer.
 Jag tror att vi alla var beredda på en "skräckbok" efter vad som stod på baksidan av boken men ingen av oss upplevde den så. Jo, en av tjejerna kunde inte läsa ut boken med tanke på mördade barn och att hon själv inte skulle kunna sova på grund av egna tankar som virvlade runt på grund av det. Det blev ingen långvarig diskussion av boken men återigen blir jag förvånad över hur olika man kan uppfatta en och samma bok. Medan de flesta av oss tyckte boken handlade om just mördade barn men framför allt om Steven som lever för att hitta sin mördade morbrors kropp - så var där en i gänget som tyckte boken handlade om levande barn. Intressant.

Eftersom det var min tur att ha bokklubbskvällen var det även min tur att välja bok och jag hade två böcker som jag hade svårt att välja mellan.

1.  "Kejsarinnan Orkidé" av Anchee Min
2. "Zarités frihet" av Isabel Allende

Bok nr 1 lockade eftersom det är en historisk roman om Qingdynastin i Kina. En storslagen roman om passion, svek och maktkamp.
Bok nr 2 var en författare som kvinnan i bokhandeln rekommenderade att vi skulle läsa med tanke på allt annat hon plockade fram redan var läst :)

Först valde jag "Zarités Frihet" men nu i efterhand är jag glad att jag ändrade mig. Anledningen till att jag ändrade mig var bland annat att en av oss redan börjat läsa den och hade bara läst halva på en månad. Det måste betyda att den var väldigt detaljrik och man behövde ordentligt med tid för att komma in i boken för hon läser väldigt mycket annars och hade läst ut den i ett nafs. Jag tror inte jag varit lika glad för mitt val då för vi var nog många som inte (hunnit) läsa ut den...

Dessutom är det inte lika kul att välja en bok som nån har läst även om vi sagt att så kan det vara med tanke på den takten vi läser böcker i vår grupp :)

Istället valde jag bok nr 1 "Kejsarinnan Orkidé" av Anchee Min (som jag egentligen kände mest för men var nog lite "rädd" att den inte skulle gå hem bland mina bokklubbsvänner) och vilken bok!! Älskar den. En fantasktsk bok som beskriver Kinas traditioner och ritualer under mitten av 1800-talet under Qingdynastins sista skälvande år. Den bygger på en sann historia om en kvinna som historien dömt hårt och som av vissa kallas "Kinas mest hatade kvinna".

Den handlar om den unga flickan Orkidé som kommer till Förbjudna staden för att bli en av kejsarens konkubiner och om hur hon mutar sig in i hans sängkammare för att skydda sin framtid och förhoppningsvis föda honom en son vilket hon också gör. När Kejsaren dör alldeles för tidigt kämpar  hon med list och envishet för att sonen, trots sin ringa ålder, ska få överta tronen.

Den handlar om att inte våga lita på någon runt omkring sig. Vill de verkligen mig väl eller vill de undanröja mig för att ta min plats?

Jag är väldigt glad att jag ändrade mig och till slut valde just denna bok och enligt mig är insidan minst lika intressant och vacker som utsidan. Tror nog faktiskt att den halkar in på min Topp 10-lista!Kejsarinnan OrkidéZarités frihet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar